Hallsbergs Gård & Stenar

Gården Heinge 9 flyttades ut från Heinge by utanför Lövestad till Hallsberg när enskiftet genomfördes år 1825. På Hallsbergs Gård har sedan skiftet fyra generationer av släkten Nilsson levt och verkat.

År 1971 – 1972 donerades gården av Dorothea Nilsson, sist överlevande av de fyra syskonen Kersti, Ingrid, Anders och Dorothea, till Färs Härads hembygdsförening. Hallsbergs gård har restaurerats och renoverats av hembygdsföreningen och iordningställts till museum. Efter en tromb hösten 1996 så nyuppfördes den västra logen och inrymmer nu mycket sevärda hästvagnar och lantbruksmuseum.

Muséet omfattar Hallsbergs Gård och dess undantagsbyggnad Möllehuset med Hallsbergs stenar. Bostadshusen inrymmer möbler, husgeråd, textilier och dräkter m m. Inredningen i bostadshuset på gården kommer bl a från släkten Nilsson. Loge och stall inrymmer lantbruksmaskiner, hästvagnar, redskap och autentiska snickerimaskiner med remdrift från 1920-talet. På loftet finns hantverket representerat med sadelmakare, träskomakare, skomakare samt redskap för linberedning och vävning m m. Dessutom finns en komplett skolmiljö bl a från Skånska Lantbruksskolans Småbruksinstitut Dala i Askeröd samt en handelsbod.

Det gulmålade Möllehuset vid Hallsbergs Stenar en sensommarkväll 2012
Fotograf: Göran Håkansson

Namnet Hallsberg antyder att marken är stenbunden och belägen kring en rullstensås. Under många år fick lantbrukaren och kvarnägaren Nils Nilsson (1818 – 1896) arbeta med att bryta sten på åkrarna. Förmodligen samlade han tidigt på märkligt formade stenar. När hans äldste son övertagit lantbruket slog han sig ner vid vattenmöllan, som var ett undantagsställe. Där uppfördes det ståtliga Möllehuset som undantagsbyggnad under åren 1843 – 1873. Det än idag gulmålade Möllehuset ligger intill kvarndammen, där resterna av ett kvarnhjul fortfarande minner om vattenkvarnen som uppfördes 1849.

I trädgården framför Möllehuset finns Hallsbergs stenar som är en imponerande samling block med mycket märkliga mönster och former. Stenarna som är tretton till antalet brukar kallas grottesten, meteorsten, sjöbottnasten eller järnsten. Hallsbergs stenar är huvudsakligen formade av naturen, men de har blivit kända för att Nils Nilsson med enkla kvarnhackor som främsta redskap med otrolig skicklighet huggit in bilder och inskriptioner i stenarnas avplanade ytor. Trädgården har ursprungligen haft tuktade häckar, rabatter och grusgångar. Dessutom har här funnits träfigurer, rådjur och fåglar samt svarvade kolonner.

Vid Möllehusets kvarnbäck utplacerades de uthuggna stenarna med ”Edens Lustgård” från Bibeln som förebild. Sin trädgård ville Nils Nilsson efterlikna paradiset och kvarnbäcken blev Jordanfloden. Här sådde och planterade han en mängd örter och blommor; bl a Kristi blodsdroppar, Moses brinnande buske, Flickan i båten, Hjärtansfröjd och Ackeleja. Dessa varvades med vildväxande törnrosor och ljusrosa blomster som påminner om Kristi Törnekrona. Acasians blomster spred vällukt och i ett buskage bland vildapel, lind och vildkörsbär klängde kanelrosor med sina långa gängliga revor.

Familjen Nilsson samlad vid Möllehuset och kvarnlängan kring Hallsbergs Stenar på 1860-talet

I samband med Linné-året påbörjades våren 2007 ett första återskapande av en del av Nils Nilssons trädgård. Gamla perenna växter och rosor samt akacieträd, som har sitt ursprung från Hallsberg från 1800-talet återplanterades då i trädgården med hjälp och bidrag från föreningens medlemmar och grannar. Under sensommaren 2020 har drygt 150 namnbrickor placerats ut av Stig-Allan Damm, som beskriver de buskar och perenna blommor som finns runt trädgården vid Möllehuset.

Nils Nilssons gamla ros vid grinden till Hallsbergs Trädgård
Fotograf: Berit Damm

Med hjälp från Skånes Hembygdsförbund har en helt ny utställning ’Från vaggan till graven’ inrättats i mangårdsbyggnaden och logen vid Hallsbergs Gård. Rum finns avdelade med beskrivningar av gamla ceremonier kring dop, konfirmation, bröllop och begravning, utställning av typiska festkläder, redskap samt fotografier. Dessutom har ett nytt utställningsrum om Dorothea öppnats med fotografier, hennes kläder och ”kysskort” samt dagboksanteckningar om olika händelser på gården. Hennes anteckningar om bl a huskattens försvinnande och död, arbetet på gården under årstidernas växlingar samt måltiderna vid tröskningen på gården är väldigt målande och känslosamma.

Skånes Taltidning har i Augusti 2008 gjort ett reportage med en talserie om Hallsbergs Stenar där föreningens ordförande har intervjuats. Bakgrunden till varför Nils Nilsson startade arbetet med de tretton stenarna samt en beskrivning av stenarna ges i denna taltidning. Resultatet av detta reportage finns att spela upp som ljudfil nedan på Din dator.

https://farsharadshembygdsforening.com/wp-content/uploads/2015/07/Hallsbergs_Stenar.mp3?_=1

LifeStyle TV i Hörby har under våren och sommaren 2009 sänt 15 TV-program med temat ”Stenarna Ropar!”. Bibelstudenterna Nils-Erik Lundberg och Dan Millares har besökt Hallsbergs Stenar och berättar i sitt reportage om bakgrunden till de profetiska budskapen på varje enskild sten. TV-programmen har sänts från Sverige och har kunnat ses över hela Skandinavien i Canal Digitals satellitpaket. Programmen finns även tillgängliga på Internet samt på 3 DVD-skivor.

Ulf Gertz har 1997 gjort en film om de fantastiska stenarna på Hallsberg. Filmen har i efterhand blivit digitaliserad och är fr o m maj månad 2012 publicerad på Youtube. Följ med oss i filmen och gör en ”Rundvandring bland Hallsbergs Stenar” . Filmen innehåller detaljrika närbilder på de vackra stenarna i en sakral trädgårdsmiljö med mycket fågelsång.

Tidningen Land, med en upplaga på nära 200 000 exemplar, uppmanade för en tid sedan sina läsare att hjälpa till att kora sju underverk i varje svenskt landskap. Nu har Land valt ut sju sevärdheter i varje landskap och korat dem till underverk. På listan över de sju skånska underverken finns Hallsbergs stenar. Våra stenar är därmed i gott sällskap med bl a Ales stenar, Turning Torso och Kungagraven i Kivik.

”Vi försökte hitta de mest unika och roligaste utflyktsmålen i de olika landskapen”, säger Johan Sjöblom som är reporter på Land. ”Det finns mängder med spännande saker i Skåne, men Hallsbergs stenar är en klockren och kul plats.”

Bl a Matz Jönsson, reporter på Ystad Allehanda har den 1 augusti gjort ett reportage om Stenarna har blivit skånska underverk

Öppettider
15 maj – 25 september
Söndagar 13.00 – 16.00
Övrig tid enligt överenskommelse
Inträdesavgift (för icke-medlemmar) till våra muséer är 50 kr.
Hallsbergs Stenar med trädgård – Öppet året om

Bokningar
Telefon 0417 – 420 51

Besöksadress
Ryadalsvägen 50 och 51, 273 71 Lövestad

VÄGBESKRIVNING
Följ väg 11 Sjöbo – Tomelilla. Kör av i Anklam, ca 3 km öster om Sjöbo, vid avfarten mot Vanstad. Sväng av mot Lövestad vid trevägskorsning utanför Vanstad. Fortsätt mot Lövestad. I Lövestad samhälle ta vänster in på Storgatan och fortsätt genom centrum. Sväng av till vänster i trevägskorsningen och följ hänvisningsskylt till Klasaröd 5 km. Ni passerar då Heingetorp och därefter Heinge. Sväng av till höger i Heinge by, där vit vägvisningsskylt med ”kringla” visar till ”Hembygdsmusem”. Fortsätt ca 1 km och kör av till höger vid ytterligare vägvisningsskylt. 1 km därifrån ligger Hallsbergs Gård.

GPS-koordinater
Latitud 55.67487
Longitud 13.89442

Parkeringsplats finns för bilar och bussar.
Lokal för medhavd förtäring kan disponeras kostnadsfritt

Välj den blå Logga in-funktionen nedan längst upp till höger på Google för att skapa en egen vägbeskrivning med karta från Din utgångsplats till vårt museum:

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.